Nyheder

Smykker og malerier på Hørvævsmuseet

Fra 18. juli til 20. august udstiller smykkekunstneren Bente Klindt og maleren Gurli Jochumsen i caféen på Hørvævsmuseet. i285415639368835908._szw1280h1280_

Bente Klindt fremstiller smykker i gummi og aluminium/kobber i rustikke størrelser og udtryk. Overskriften er enkelhed, materialekontrast og stilren farvekombination. Se mere herDSC_0289

Gurli Jochumsen maler akryl- og oliemalerier inspireret af naturen og på rejser, hvor hun ofte har kameraet med. Se mere her

Onsdag den 16. august fra klokken 14-17 kan du møde begge kunstnere på Hørvævsmuseet.

 

Stort ryk-ind på museumsdagen

På søndagens Museumsdag var der åbent på de tre mueseer på Krengerup: Slottet, Skoda Museet og Hørvævsmuseet. Mere end 100 gæster havde taget imod invitationen og de fik på Hørvævsmuseet set vævene i arbejde, forklaret om vævning samt mulighed for at høre om og se på knipling.

DSC00468 DSC00470

 

Gamle håndværk får nyt liv

Fra 13. juni til 16. juli er der udstilling om gamle håndværk på Hørvævsmuseet. Verner Jensen har taget træ, skind og horn under kyndig behandling – det er der kommet smukke og spændende redskaber og brugsgenstande ud af. Nogle af disse kan ses i cafeen på Hørvævsmuseet på Krengerup, der har åbent hver dag, undtagen mandag, fra 13-17. Læs mere her

slidervj

Vi har åbent 2. pinsedag

Hørvævsmuseet på Krengerup har normalt lukket om mandagen, men den 5. juni er det 2. pinsedag, så da er vi klar til at modtage besøgende fra klokken 13-17.

IMG_5197

Kursus i plantefarvning

Hørvævsmuseet på Krengerup afholder igen i år to kurser i plantefarvning af tekstiler.

Tekstilfarvning med naturens egne materialer er fascinerende: Ikke bare planter, blomster og blade omkring os er rige på farvestoffer, det er skræller og skaller fra frugt og grøntsager også, og disse farvestoffer kan bruges til tekstilfarvning. Med enkle og miljøvenlige metoder vil vi på forskellig måde eksperimentere med disse farveemner på både stof og garn.

DSC07821   DSC08507

Kurserne afholdes to weekender i juni, og undervisere er Ulla Næraa Mariager og Anne Marie Nielsen. Læs mere her

 

 

Lang weekend – også på Hørvævsmuseet

Vi holder åbent torsdag på Kristi Himmelfartsdag, samt fredag, lørdag og søndag, alle dage fra kl. 13-17.

Så brug de ekstra fridage hos os: kom og få en rundvisning i museets faste samlinger, se den spændende temaudstilling med olmerdugsstribet strik og til sidst udstillingen i cafeen med flotte billedvævninger, mens I måske nyder en kop kaffe og et stykke tærte.

Dugevæv 2

Hvis sommervejret holder kan besøget kombineres med en tur i den lysegrønne bøgeskov.

Opsætning af S.O.S. i Krengerup (4) web-olmerstrik-3 20170424_102542

Cafésøndag d. 21. maj

Så har vi cafésøndag d. 21. maj.

Caféen

Caféen

Det vil sige, at der er levende musik i cafèen mellem kl. 14 og 16
Poul Strunks Trio underholder.

Der er naturligvis gratis adgang til caféen og vi håber at se rigtig mange.

Vi har også åbent for rundvisning og temaudstilling.
Temaudstillingen hedder S. O. S. – Strikkede Olmer Striber
Caféudstillingen – Billedvævning af Rie Rasmussen

Koncert med Ambitus

Tirsdag den 9. maj kl. 19 giver koret Ambitus fra Glamsbjerg forårskoncert på Hørvævsmuseet.

ambitus_2014

Koret vil bl.a. synge en suite på fem sange af Erling Kullberg med titlen “I Vadehavet” om fugle og mennesker i Danmarks sydvestlige hjørne med tekst af Jens Rosendal.

Samtidig kan man så nyde Anne Marie Rasmussen flotte billedtæpper der for tiden pryder cafeens vægge.

Der er gratis adgang til koncerten.

Museets cafe sælger kaffe og kage.

Start på sæsonen 2017

Så er det nu: Hørvævsmuseet starter sæsonen 2017 på søndag den 30. april. De frivillige på Hørvævsmuseet har gjort museet klar til en ny sæson. Der er gjort hovedrent i alle kroge og vi står klar med et nyt program med udstillinger og forskellige aktiviteter.

Vi starter sæsonen med at åbne temaudstillingen og den første cafeudstilling:
Årets temaudstilling er S.O.S. – Strikkede Olmer Striber hvor gruppen “Garn Elskende Mesdames” omsætter de gamle olmerdugsstriber til nutidigt strik. Denne udstilling kan ses hele sæsonen indtil til 1. oktober.

web-olmerstrik-3

Den første cafeudstilling er Anne Marie Rasmussens flotte billedtæpper. Den kan ses indtil 11. juni.

DSC_0284

 

Vi håber at se jer på museet en eller flere gange i løbet af sæsonen 2017. Følg med her på hjemmesiden, på Facebook og i dagspressen.

 

Et aktivt otium

Kom og vær med i et inspirerende, aktivt og hyggeligt samvær på Hørvævsmuseet på Krengerup.

Vi mødes hver mandag og onsdag formiddage fra kl. 9.00 til kl. 12.00, hvor der bliver arbejdet i væveriet med at vedligeholde de gamle væve, væve på dem, reparere hulkort, skære nye kæder og i smedeværkstedet lave nye reservedele til vævene.

Gruppebillede lille

 

Der er også brug for hænder mange andre steder i huset fx i systuen, i cafeen, på kontoret med registrering af indkomne effekter til museet og mange andre gøremål.

I sommerhalvåret har vi brug for rundvisere og cafévagter.

Kom og besøg os mandag d. 27. marts fra kl. 9.00 til kl. 12.00 og se om det er noget for dig at blive frivillig hos os. Vi byder på kaffe og brød kl. 10.30.

Sidste tirsdag i hver måned kl. 17.00 mødes vi cafeen og laver vagtplan for den næste måned. Her er du også meget velkommen til at møde op.

Trusser og brudeslør

Lisbeth var i Hendes Verden nr. 4 med beskrivelse af sit projekt med at dyrke hør på Frederiksberg til sine egne trusser – og sit brudeslør

Lisbeth Dam i Hendes Verden - dyrker trusser

brudeslør

Læs mere om Lisbeths hør på hendes blog locallinen.org

 

Brochure 2017

brochureHørvævsmuseet er klar med årets brochure. Den er delt ud på biblioteker og mange andre steder og kan også ses her

Brochuren fortæller på på dansk, engelsk og tysk om Hørvævsmuseet og årets udstillinger. Vi håber den vil virke som en god appetitvækker og give mange besøgende på museet.

Hvis I har brug for brochurer sender vi gerne til jer. Brochuren kan bestilles her. I kan også ringe eller maile til museet – eller kom en formiddag mellem 9 og 12 og hent dem. Så kan I evt. samtidig se om der er noget i museets butik der kunne friste…

Generalforsamling 2017 – kun for medlemmer

Den årlige generalforsamling for alle medlemmer af Hørvævsmuseet på Krengerup foregår lørdag den 4. marts i museets cafe kl 10:30.

Foreningen Hørvævsmuseet på Krengerup driver museet, butikken og caféen med frivillig arbejdskraft. Du kan støtte museet og foreningens arbejde ved at melde dig ind i foreningen. Kontingentet er 125 kr pr år. Medlemskabet giver stemmeret på museets generalforsamling og fri adgang til museet.

Se mere på hjemmesiden under Internt > Medlemmer

 

Hørsejl på vikingeskibe

hør4_01For første gang er Vikingeskibsmuseet I Roskilde ved at fremstille et håndvævet sejl af hør til et af deres skibe: Gislingebåden II.

Selvom man ikke har fundet rester af hørsejl fra vikingetiden viser arkæologiske fund at hør er blevet dyrket og bearbejdet. Så hør er formodentlig blevet brugt til at fremstille sejl for 1000 år siden.

Se en vældig spændende film om hør og hele projektet med at lave sejlet på Vikingeskibsmuseets hjemmeside.

Bearbejdning af hørren fra Frederiksberg

Heldigvis er der andre end os på Hørvævsmuseet der er vilde med hør. Her på museet følger vi spændt med projektet med hørdyrkningen på Frederiksberg – se beskrivelsen af projektet her.

en hørmark på Frederiksberg

Nu er hørren så langt at den skal brydes, skættes og hegles inden den er klar til at blive spundet til garn. Det sker i næste uge på Hørvævsmuseet.

hør i sække

Nytår 2017

Så er vi igen aktive på Hørvævsmuseet. De frivillige arbejder atter på museet hver mandag og onsdag formiddag med at producere på de gamle Jacquardvæve og med alt det andet der hører til at drive museet.

Også planlægningen af sæsonen 2017 er i fuld gang.

Vores temaudstilling i år er “S.O.S. – STRIKKEDE OLMER STRIBER” med strik inspireret af stribemønstrene fra olmerdugsdyner. Udstillingen er skabt af en gruppe strikkere fra Trekantområdet som tidligere har udstillet på Kulturhistorie Tønder og på Blicheregnens Museum i Thorning.

I udstillingerne i cafeen kommer vi langt omkring. Rie Rasmussen kommer med vævede billeder, Bente Klindt udstiller smykker i gummi og aluminium/kobber, Gurli Jochumsen udstiller malerier, Anne Bjørn kommer med grafiske billeder, Ulla Hvid viser skovbilleder og Lene Broe kommer med keramik og glas – her er lidt smagsprøver:

web-olmerstrik-3  traad-olmer-lille-barn ulla-01 i285415639368837060-_szw1280h1280_ dsc_0284 image10

Vi ønsker alle et godt nytår og håber at se mange på museet i løbet af året.

Juleferie på Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseet holder juleferie fra onsdag den 21. december til og med mandag den 2. januar, hvor både butik og kontor holder lukket.

2016 har været et godt år med mange gæster der har fået rundvisninger – de har hørt om hør og både set og hørt hvordan vi væver på Jacquard-vævene fra Tommerup Væveri.

Vi havde en flot temaudstilling med svensk dobbeltvævning og skiftende cafeudstillinger.

img_2358

Vi har haft cafesøndage med levende musik, vi har afholdt foredrag. Museets skoletjeneste har haft mange glade skolebørn til vævning. Hørvævsmuseets Aftenskole har holdt kurser i plantefarvning, spinding, løbbinding og vævning.

Årets sidste åbningsdage har været et velbesøgt julemarked med boder med flot kunsthåndværk.

Vi glæder os til at afsløre planerne for året 2017…

Skolebørnene har travlt

Som sædvanligt på denne årstid er skoleklasser i hele Assens Kommune inviteret til at komme og væve en dag på Hørvævsmuseet.

img_3997 img_3987

img_3981 img_3976

Skoletjenesten på museet har gjort såkaldte rammevæve klar som eleverne væver fx puder, tasker, grydelapper og løbere på med hjælp fra de frivillige. Derefter monteres produkterne på museets pudsestue sådan at alle elever kan komme hjem med et færdigt produkt.

Julesalg 2016

plakat-julesalg-2016

Klik og få plakaten i fuld størrelse

Hørvævsmuseet har sit sædvanlige julesalg i år den 19. og 20. november, begge dage fra kl. 10-16. Der er gratis adgang disse to dage.

Som sædvanligt er museets egen butik fyldt op med vores egne varer fra vævehallen, de flotte tekstiler fra Ekelund og linned fra Oldemors tid og resten af museet er fyldt med boder med kunsthåndværk i høj kvalitet.

Museets cafe tilbyder kaffe eller te med nøddetærte elle æbletærte.

Se mere her

Skal vi til at gå i tøj af hør og hamp

Bodil Engberg Pallesen holder foredrag om at erstatte bomuld med hør og hamp i beklædning på Hørvævsmuseet onsdag den 16. november kl. 19. Produktionen af bomuld er meget belastende for miljøet både under dyrkning og forarbejdning. Hør og hamp kan derimod gro i Danmark uden brug af giftstoffer og desuden er tekstiler fremstillet af hør og hamp både slidstærke og behagelige at have på.

Bodil Engberg Pallesen er seniorkonsulent på Agrotech under Teknologisk Institut.

bodilepallesen

Almindelig entre – dvs. gratis for medlemmer, 50 kr for andre

Se mere her

Efterårsferien på Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseet har haft en dejlig efterårsferie med tre fantastiske aktivitetsdage:
Sveinung Danielsen fra Norge fortalte tirsdag om hvordan han behandler sin hjemmedyrkede hør, Bent Bille fortalte og demonstrerede onsdag vævningens historie og endelig fortalte Anita Rosenørn torsdag om sin fascination af hør til klæder. Om eftermiddagen fik deltagerne mulighed for selv at få fingrene i hørren på forskellig vis.

sveinung dsc07346 dsc07425 bentbilletrissevaev publikum anitarosenoern pigeskaetter dsc07444

Hækling er in

Uldkredsen Vestfyn holder en Workshop i hækling på Hørvævsmuseet med Jytte Storm fra Storms Galleri tirsdag den 8. november 2016 kl. 19.00- 21.00 i caféen på Hørvævsmuseet på Krengerup.

Pris for deltagelse i Workshoppen er 35,00 kr. (for medlemmer af Uldkredsen) og kr. 50,00kr. (ikke medlemmer). Pris til materialer til Workshoppen er kr. 10,00 som betales til Jytte Storm.

Se mere her

butik1

Kursus i løbbinding

Selvom sommerens udstillinger er slut, og efterårsferiens aktiviteter er godt overstået, sover Hørvævsmuseet ikke vintersøvn.

Hørvævsmuseets Aftenskole står for næste tilbud: kursus i løbbinding lørdag d. 29. oktober og søndag d. 13. november. Løbbinding er en gammel kurvebindingsteknik,  der gennem årtusinder er brugt til fremstilling af fx kurve og skåle.

kø-kurv

Se mere her

Skoletjenesten på Hørvævsmuseet er desuden resten af året parat til at tage imod en masse skoleklasser, som bruger en dag på at lære at væve på museets rammevæve med hjælp fra frivillige på Hørvævsmuseet.

IMG_3407_1920x1080

Hyggelig efterårsferie på Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseet har haft besøg af TV2 som ville høre om vores tilbud i efterårsferien. Vi vil ikke forsøge at konkurrere med Egeskov om at tilbyde uhygge, men en masse spændende viden om hør og vævning kan vi sagtens tilbyde – udover mulighed for ro og fordybelse – både for børn og voksne.


Se mere her

Hvorfor hør? – se og arbejd med hør!

Hvad er hør? Hvor finder jeg det? Hvad kan det bruges til? Hvem bruger det?

I efterårsferien, 15.-23. oktober, vil Hørvævsmuseet forsøge at besvare disse – og flere – spørgsmål om hør.

Hele uge 43 er der udstilling og salg af hørbeklædning fra ”Stine og Ko” og ”Rosenørn Design”. Og i tre hele dage – tirsdag, onsdag og torsdag – er der særlige familieværksteder, hvor der samarbejdes om aktiviteter, der foretages for at anvende hør. Fortælling og demonstration giver uddybende svar på mange spørgsmål.

”Det er jo kjempemorsomt” siger den norske høravler Sveinung Danielsen med den autoritet, der er en naturlig følge af en opvækst, hvor han lærte hørdyrkningen af sin far. Tirsdag den 18. oktober fortæller han om, hvordan hørren behandles fra ”fiber til tråd” og viser færdige tekstiler af hør. – Så går alle i et værksted for at bryde, skætte, hegle og spinde eller til rebslagning.

Onsdag den 19. oktober er emnet ”Fra Opstadvæv til Computervæv”. Bent Bille fortæller om vævningens historie og demonstrerer med hjælp fra Hørvævsmuseets frivillige på museets væve. Om eftermiddagen får deltagerne mulighed for at prøve egne færdigheder på vævene og i værkstederne.

”Stine og Ko” og ”Rosenørn Design” har i mange år solgt beklædning i hør til danske kunder, og på museet udstilles deres kollektioner til salg disse dage. Torsdag den 20. oktober fortæller Anita Rosenørn om sit design, og broderi, syning og modeopvisning afslutter 3. dag, hvor det sociale får lidt ekstra opmærksomhed med et fælles afslutningsmåltid.

Børn (over ti år) får særlig opmærksomhed i de forskellige værksteder, ligesom særlige børneaktiviteter tilbydes hver dag.

I museets butik tilbydes viskestykker, dækkeservietter, løbere og meget mere, produceret i ren hør på museets gamle maskiner. Der er lignende varer fra Litauen og Estland, og det svenske væveri ”Ekelund” sælger tekstiler i mange farver og moderne materialer. Fra ”Oldemors Linnedskab” kan købes fine, gamle håndarbejder og smukke hørtekstiler i håndspundet og håndvævet hør.

Læs mere om Efterårsferien 2016 her og tilmeld jer enten på VisitAssens.dk under Book oplevelser på vestfyn eller ved direkte henvendelse til Hørvævsmuseets kontor på telefon 64 72 28 85 mandag-fredag mellem kl. 9 og kl. 12 eller ved at sende en mail til hvm-krg@hvm-krengerup.dk

Kunst og håndværk

Hørvævsmuseet har haft en praktikant fra Barcelona som ville lære at lave damaskvarer som dem vi producerer.

carla

Bent Bille har skrevet en artikel om erfaringer med det i tidsskriftet Tenen, 27. årg. nr. 1 – se her.

Koncert med Morkoret den sidste åbningsdag sommeren 2016

Søndag d.25. september afslutter vi sommersæsonen.

Morkoret kommer og synger kl. 15 og cafeen giver et glas cider til alle koncertgæster.

Morkoret synger rytmiske sange. Koret startede for ca. 15 år siden med en gruppe forældre fra Glamsbjerg Friskole, som ønskede at lære de gode sange, deres børn lærte. Musiklæreren fik lavet et hold under aftenskolen – og sådan startede det. Når det ikke blev et blandet kor, må det ha’ været fordi, der ikke var nok herrestemmer. Morkoret var på den måde et nærliggende navn.

Vi håber at se rigtig mange!

Men der sker meget mere på Hørvævsmuseet efter denne dag.
Derom kan læses på hjemmesiden

Med venlig hilsen på museets vegne
Marianne Krämer og Helen Lillebrohus

Pressemeddelelse september (2) 2016