Nyheder

Strikkefinesser fra Estland

Strik fra Estland er kendt for sine mange fine, smukke detaljer og finesser. Den 25. april er der mulighed for at lære nogle af teknikkerne ved en workshop på Hørvævsmuseet. Læs mere her

En ulden dag på museet

Lørdag den 7. april er der mulighed for at arbejde med uld og strikning på Hørvævsmuseet. Her kommer Dorthe Mortensen og Pia Orup Larsen fra Askgård på Nordfyn for at fortælle om deres arbejde med uld fra Wensleydale får, om deres modeller bl.a. til sjaler med teknikken vendestrik og om farvning af flerfarvede garner. Læs mere om uld-dagen her

Væveren fra Wedellsborg

Torsdag den 15. marts klokken 19 er der foredrag på Hørvævsmuseet. Det handler om Lars Clausen, der levede fra 1841 til 1893 og var væver på Wedellsborg gods. Han vævede de fineste damaskduge og billeder – og desuden var han digter. Læs mere her

 

Slå en knap eller to på Hørvævsmuseet

Kunne du tænke dig fremstille knapper med dit helt personlig præg? Så er chancen der nu på Hørvævsmuseet, hvor der er kursus i denne særlige form for husflid.

Kurset finder sted på Hørvævsmuseet mandag den 26. februar kl. 19.00. Museet sørger for materialer, men medbring også gerne hvad du selv har af stofrester, broderigarn og nåle. Tilmelding er ikke nødvendig.

Sidste efterår købte Hørvævsmuseet en knapslåningsmaskine, som havde premiere i efterårsferien, hvor man kunne lave et lille broderi og få slået en knap af det. Dengang var der især mange børn, der fik lavet sig en fin broderet knap.

Nu skal knapslåningsmaskinen i gang igen og vi inviterer alle, der har lyst til at prøve kræfter med sådan et lille broderi. Katrine Ørnstrup forklarer hvordan men gør, og vi starter med at brodere på stof, som derefter bliver lavet til flotte slåede knapper.

Vi kan lave 2 størrelser slåede knapper – 18 mm og 28 mm, så der er mange anvendelsesmuligheder som for eksempel: Beklædning, puder, hynder, hårelastikker, armbånd, brocher…

Det koster 60 kr. at deltage (dog et det gratis for medlemmer af Hørvævsmuseet) + 4 kr. pr færdig knap.

Giv din støtte til vores projekt

Hørvævsmuseet har netop sendt en ansøgning til fonden Realdanias kampagne “Underværker”, som støtter mange forskellige projekter rundt omkring. Vi søger penge til vores længe nærede ønske om at indrette loftet over museet til permanent undervisningslokale.

 

For at få støtte fra Underværker skal projekterne – ud over at komme igennem nåleøjet hos bedømmelsesudvalget – også samle støtter fra mindst 200 personer, der synes godt om ideen. Vi håber du har lyst til at give os denne støtte. Det sker på følgende måde:

Klik på dette link til vores projekt på Underværkers hjemmeside: https://www.undervaerker.dk/projekter/2018/fremtidenshrvvsmuseum

Her kan du læse om projektet og også se en lille film:

Hvis du vil støtte os, klikker du på “Støt projektet” i højre side af skærmbilledet.

Hjælp os med at bringe denne opfordring videre: fortæl din familie, dine venner og dine naboer om det, del vores Facebook-opslag…

På forhånd tak for hjælpen

Brochure 2018 er klar

Sæson 2018 på Hørvævsmuseet begynder 5. maj, men allerede nu er årets program lagt fast. Der er planlagt i alt 7 meget varierende udstillinger med værker af blandt andre Institut for Blinde og Svagsynede; Jette Mellgren og Annette Holdensen samt mange flere.

Alle besøgende får en guidet rundvisning i museets permanente udstilling af vævningens historie, forarbejdning af hør og de gamle maskinvæve fra Tommerup Væveri, og som sædvanlig er caféen klar med tilbud om frokost, kaffe, te og kage.

Se hele programmet her

Hørvævsmuseets generalforsamling 2018

Den årlige generalforsamling for Hørvævsmuseet nærmer sig. Den finder altid sted første lørdag i marts – i år altså lørdag den 3. marts kl 10.

Hørvævsmuseets Aftenskole holder samtidigt generalforsamling. Der er adgang til generalforsamling for medlemmer af foreningen “Hørvævsmuseets på Krengerup” og for kursister på aftenskolens kurser. De to typer deltagere har stemmeret til de punkter der er relevante for de to foreninger.

I forbindelse med generalforsamlingen vil Lis Brandt fortælle om sit Hørdyrkningseksperiment. Lis har dyrket hør i sin have og har efterbehandlet hørren på forskellige måder.

Medlemmer vil modtage en indkaldelse med dagsorden 14 dage før generalforsamlingen som vedtægterne foreskriver. Indkaldelsen vil også kunne findes på siden for medlemmer under menupunktet Internt.

Efterår betyder skolebørn på Hørvævsmuseet

Der er stadig stor aktivitet på Hørvævsmuseet – selvom museets sæson er slut.

Skoletjenesten har – som sædvanligt om efteråret – inviteret alle Assens Kommunes skoler til at komme på besøg med 4., 5. eller 6. klasse for at væve på museet under vejledning af frivillige. Alle skolebørn får en rammevæv stillet til rådighed en hel skoledag og alle væver en eller anden ting som  bliver færdig med hjælp fra systuen: en pude, en taske, grydelapper, en tehætte, et lille tæppe eller noget helt andet.

 
  

Vinder af Julelotteriet

Gæsten med billet nummer 22 blev den heldige vinder af årets julelotteri ved julesalget på Hørvævsmuseet.

Vi uddelte 685 billetter i løbet af de to dages julesalg, så mindst 685 personer har gæstet museet i løbet af de sidste to dage og set og købt mange flotte ting i boderne.

 

 

Vinderen kan afhente præmien – noget af hør – på Hørvævsmuseet en formiddag mellem kl 9 og 12. Ring gerne på kontoret 64 72 28 85 og aftal nærmere.

 

 

Besøg fra Middelfart Lokal TV

Hørvævsmuseet har haft besøg fra Middelfart Lokal TV. Det er der kommet en udsendelse om museet ud af – se Videoer om museet

Her kan man se og høre om det arbejdende museum. Hørvævsmuseet skiller sig ud ved at være et producerende museum. I indslaget her kan du blive lidt klogere på hvad du kan opleve på stedet.

Hørvævsmuseet holder julesalg den 18. og 19. november, begge dage fra kl. 10-16.

 

Julesalg på museet

Hørvævsmuseet holder julesalg den 18. og 19. november, begge dage fra kl. 10-16.

Der er gode muligheder for at sikre sig en unik julegave, når Hørvævsmuseet har åbent i weekenden 18.-19. november. Her tilbydes et meget varieret udbud af husflid og brugskunst fra de ca. 20 boder, der fylder hver en krog på museet.

Der vil være næsten alt hvad hjertet kan begære indenfor strik, broderi, træ- og gummiarbejde, vævede ting, smykker, papirklip, patchwork, uld og filt, keramik, julepynt og meget mere.

Museets egen butik er fyldt op med vores egne varer fra vævehallen, de flotte tekstiler fra Ekelund og Klässbols samt linned fra Oldemors tid og museets café er naturligvis åben.

Søndag eftermiddag klokken 14 underholder det rytmiske kor 13 rigtige i caféen.

En gave fra fortiden

Foredrag af Margit Lund og Ellen Warring 10. november

Margit Lund fra Værløse har været god til at passe på familiens klenodier, som blandt andet omfatter oldemors vævebog og en imponerende samling af håndspundet hørgarn, bleget hør fra Norge, vævede duge, sengelinned, servietter og andet udstyr, der hørte til en husholdning i det 19. og 20. århundrede. Tekstilerne kommer især fra Tørresø og Kappendrup på Nordfyn, hvor Margit og hendes mand Knud stammer fra.

– Min oldemor, Karen Marie Jørgensen, der var født i 1851, vævede dagligt og kunne ”læmpe” mange ting, fortæller Margit Lund. Hendes vævebog er fyldt med håndskrevne opskrifter og ved de fleste er der indsat en lille prøve af det vævede stof.

Du kan høre Margit Lund berette om tekstil-samlingen og museumsinspektør Ellen Warring fortælle om værdien af private donationer til museer. Det sker i caféen på Hørvævsmuseet, fredag den 10. november klokken 15 – 17

Se mere her

Kursus i løbbinding ved Katrine Ørnstrup

På Hørvævsmuseets Aftenskole er der kursus i løbbinding lørdag d. 28. oktober og søndag d. 5. november.

Løbbinding er en gammel kurvebindingsteknik,  der gennem årtusinder er brugt til fremstilling af fx kurve og skåle.

Se mere her

En god historie på Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseet på Krengerup viser i den kommende tid fotos fra dagliglivet i landsbyen Pah, der ligger tæt ind til Dogon-bjergene i det østlige Mali. Her bor ca. 1800 mennesker, som ernærer sig ved selvforsyningslandbrug og småhandel.

Landsbyen samarbejder med foreningen International Kontakt (IK) i Danmark og ud af alle projekter er der kommet en række fotos og tekstiler, der kan ses på Hørvævsmuseet fra klokken 9-12 alle hverdage i perioden  fra 23. oktober til 11. januar.

      

Læs mere om udstillingen her og om International Kontakts øvrige aktiviteter her

 

Aktiv efterårsferie for hele familien

“Trådene​ ​fortæller”​ ​er​ ​den​ ​fælles​ ​overskrift​ ​for​ ​de​ ​mange​ ​aktiviteter​ ​på​ ​Hørvævsmuseet​ ​i​ ​skolernes efterårsferie​ ​uge​ ​42.  ​Alle​ ​er​ ​naturligvis​ ​meget​ ​velkomne,​ ​men​ ​vi​ ​vil​ ​særlig​ ​gerne​ ​invitere​ ​børn​ ​sammen​ ​med​ ​forældre​ ​eller bedsteforældre​ ​indenfor,​ ​så​ ​de​ ​selv​ ​kan​ ​prøve​ ​at​ ​arbejde​ ​med​ ​hør,​ ​uld​ ​og​ ​andre​ ​tekstiler. Vi​ ​har​ ​hver​ ​dag​ ​gang​ ​i​ ​tre-fire​ ​værksteder,​ ​så​ ​der​ ​er​ ​skiftende mulighed​ ​for​ ​at​ ​væve,​ ​strikke,​ ​lave​ ​dukker​ ​af​ ​hør,​ ​brodere​ ​på​ ​knapper,​ ​lave​ ​børnehusflid​ ​eller​ ​filte.

​Desuden​ ​viser​ ​vi,​ ​hvordan​ ​man​ ​spinder​ ​hør,​ ​laver​ ​brikvævning,​ ​hvidt​ ​broderi,​ ​knipler​ ​og​ ​laver billedvævning,​ ​og​ ​der​ ​​ ​vil​ ​være​ ​udstilling​ ​af​ ​Skjorter,​ ​Sengelinned​ ​og​ ​Hvide​ ​broderier​ ​fra​ ​museets​ ​gemmer.

Museets​ ​egen​ ​butik​ ​er​ ​naturligvis​ ​åben​ ​og​ ​Rosenørn​ ​Design​ ​udstiller​ ​og​ ​sælger​ ​hørtøj​ ​i​ ​cafeen.  For​ ​de​ ​interesserede​ ​er​ ​der​ ​daglig​ ​rundvisning​ ​på​ ​museet​ ​klokken​ ​15​ ​og​ ​klokken​ ​16​ ​viser​ ​vi​ ​et​ ​par​ ​film​ ​om hør​ ​og​ ​Tommerup​ ​Hørfabrik,​ ​der​ ​jo​ ​er​ ​hele​ ​grundlaget​ ​for​ ​museet.

Så​ ​der​ ​er​ ​mange​ ​gode​ ​grunde​ ​til​ ​at​ ​lægge​ ​vejen​ ​forbi​ ​Krengerup​ ​i​ ​efterårsferien,​ ​hvor​ ​der​ ​er​ ​åbent​ ​hver​ ​dag klokken​ ​13-17​ ​fra​ ​lørdag​ ​den​ ​14.​ ​til​ ​søndag​ ​den​ ​22.​ ​oktober.

Se hele ugens program her

Kistetøj og pyntestykker

For 200 år siden havde bondekonerne styr på livets gang. Som nygifte var deres første opgave at sy og brodere ægteparrets ligtøj – en skjorte og en særk. Døden kunne komme når som helst, og der skulle være orden i tingene.

Sådan lyder oplægget til foredraget “Kistetøj og pyntestykker i det smukkeste broderi”, som tekstilforsker Minna Kragelund holder på Hørvævsmuseet tirsdag den 10. oktober klokken 19.  

Her fortæller hun om bondefamiliernes udstyr i hør; om fremstilling, brug og de mange livssymboler, de broderede bl.a. dem, der kunne hjælpe med god kontakt til de højere magter. Foredraget indgår som optakt til efterårsferiens emne “Trådene fortæller”.

MinnaKragelund

Delikate detaljer og små finesser

Strikketøjet skal med, hvis du vil deltage i én af tre workshops på Hørvævsmuseet søndag den 1. oktober. Her underviser Else Lindgaard Jørgensen, Hanne Pjedsted og Emmy Hansen i henholdsvis “Delikate detaljer”, “Små finesser” og “Vikleprøver til brocher”.

De tre undervisere udgør tilsammen GEM´erne, der i år har præsenteret udstillingen Strikkede Olmer Striber på museet og workshoppen danner afslutningen på denne fremvisning.

Tilmelding til workshops er nødvendig – se mere her

 

Fra Askov til Lyon – og tilbage igen

Onsdag den 20. september klokken 19-21 holder tekstilforsker Susanne Lervad foredrag på Hørvævsmuseet: Terminologi og væv. Susanne fortæller om rejsen fra asketræets rødder i Askov med Lervad-væven til platantræernes skygge og Jacquard-vævens vugge i Lyon. Hun kommer med en personlig historie om arbejdet med kommunikation omkring tekstiler. Se mere her 

 

 

Som man reder…

Museumsinspektør Ellen Warring fra Odense Bys museer tager os med foredraget “Som man reder” med ind i soveværelserne gennem tiderne. Hun vil fortælle om sengens tekstiler gennem de seneste 200 år, hvor meget har ændret sig. Du kan blandt andet høre om olmerdugsdyner, linned af hør og bomuld samt nutidens mere farverige sengetøj.

Det er tirsdag den 12. september klokken 19-21, Ellen Warring kommer i caféen på Hørvævsmuseet. Læs mere her.

Ellen Warring

Efterår på Hørvævsmuseet

plakat efterår17Hørvævsmuseet er klar med et efterårsprogram, hvor vi helt lever op til betegnelsen “Tekstilt Udviklingssted“.

Vi har tre spændende foredrag med meget kompetente tekstilmennesker som hver på sin måde lægger op til efterårsferiens udstillinger og værksteder:

Foredragene koster 50 kr for foredrag og en kop kaffe med småkager. For Hørvævsmuseets medlemmer er prisen 25 kr.

workshop1okt17Søndag den 1. oktober kommer tre af GEM’erne – de Garn Elskende Mesdames der står bag vores temaudstilling – med et tilbud om tre workshops i strik:

  • Små finesser
  • Delikate detaljer
  • Vikleprøver — brocher

Og endelig når vi så frem  til efterårsferien med udstillinger fra museets samlinger og med tilbud om værksteder for både voksne og børn.Efterårsferie - flyer

Meget mere om det senere…

Hjælp os meget gerne med at lave PR for disse tilbud. Hvis I klikker på de små billeder af plakat og flyer får I dem i fuld størrelse – hæng dem meget gerne op relevante steder.

Vise vaser og skovbilleder af to lokale kunstnere

Det er to lokale kræfter, der fra den 22. august fylder caféen på Hørvævsmuseet med keramik og malerier.

Lene Broe, der bor i Tommerup, kalder sin udstilling Vise Vaser: “Jeg arbejder gerne med unika i små temaer, som for eksempel at ”vise vaser”. At udfordre form, farve, glasur… planlægge og beregne. Det er ikke blot geometri og kemi, overleveringer og traditioner, men også fornemmelsen for når tingene ”går op”. Først når man har leret i hånden lever det”.

Se mere her

ipp

Ulla Hvid er bosiddende i Glamsbjerg og udstiller malerier: “Min udstilling her på Hørvævsmuseet har jeg kaldt ”Skovbilleder”.  Jeg bor tæt på Krengerupskoven og går ofte tur der med min hund. Jeg nyder skoven på alle årstider. Mine billeder er dels fra Krengerupskoven, men også en serie fra New Zealand, hvor min datter bor. Farverne i de tempererede regnskove der er helt vidunderlige og meget forskellige fra de danske bøgeskove”.

Se mere her 

Ulla 1a

Udstillingen åbner tirsdag den 22. august klokken 13 og varer til 1. oktober.

Der er reception den 22. august fra 13-15

Hør i fokus på Knit `n Jazz festival i Aarup. 

Mange interesserede lagde vejen forbi Hørvævsmuseets stand på den netop overståede Knit `n Jazz festival i Aarup. Her kunne de, der havde lyst, prøve kræfter med vævning, spinding eller strikning med hør. Desuden holdt Bent Bille foredrag om hørrens betydning og egenskaber, og på vores stand blev der informeret om hør og Hørvævsmuseet.

20170813_120338 20170813_120305 20170813_120133

Knit ‘n Jazz med hør

Lørdag den 12. og søndag den 13. august er der for første gang Knit ‘n Jazz festival i Aarup på Fyn. Her kombineres strikning med jazzmusik i en lang række foredrag, workshops, koncerter, jam-sessions og udstillinger. Hørvævsmuseet er naturligvis på pletten med et værksted for børn og en udstilling om de mange muligheder for at benytte hør – blandt andet til strik.

Læs mere om festivalen her

Banner Knitnjazz kw_5159

Jacquardvæven – fra håndværk til industri

Med opfindelsen af Jacquardvæven i begyndelsen af 1800-tallet skete der en lille revolution i vævningens lange historie. Takket være franskmanden Joseph Marie Jacquard blev det, ved hjælp af sindrig teknik og hulkort, muligt at væve langt mere varierede mønstre end tidligere. Dermed var gunden lagt til den moderne væveteknik – og til de første computere, der jo også benyttede hulkort.

Du kan læse en artikel fra hjemmesiden Skaberlyst om Jacquardvævens historie og om hvordan man genkender Jacquard-vævet stof her

Jaquard håndvæv

Hørvævsmuseet råder over en del Jacquardvæve – her en Jaquard håndvæv

Assens for fulde sejl

Det er blevet en tradition, at Hørvævsmuseet deltager når kapsejladsen rundt om Fyn for gamle træskibe anløber Assens. Sådan var det også i år, hvor vi havde en lille salgsudstilling på gågaden i Assens.

Der blev solgt en del fra boden, og Hørvævsmuseet fik vist flaget for de mange interesserede, der lagde vejen forbi.

Assens for fulde sejl 2017-3 Assens for fulde sejl 2017-1 Assens for fulde sejl 2017-5

Smykker og malerier på Hørvævsmuseet

Fra 18. juli til 20. august udstiller smykkekunstneren Bente Klindt og maleren Gurli Jochumsen i caféen på Hørvævsmuseet. i285415639368835908._szw1280h1280_

Bente Klindt fremstiller smykker i gummi og aluminium/kobber i rustikke størrelser og udtryk. Overskriften er enkelhed, materialekontrast og stilren farvekombination. Se mere herDSC_0289

Gurli Jochumsen maler akryl- og oliemalerier inspireret af naturen og på rejser, hvor hun ofte har kameraet med. Se mere her

Onsdag den 16. august fra klokken 13-15 kan du møde begge kunstnere på Hørvævsmuseet.

 

Stort ryk-ind på museumsdagen

På søndagens Museumsdag var der åbent på de tre mueseer på Krengerup: Slottet, Skoda Museet og Hørvævsmuseet. Mere end 100 gæster havde taget imod invitationen og de fik på Hørvævsmuseet set vævene i arbejde, forklaret om vævning samt mulighed for at høre om og se på knipling.

DSC00468 DSC00470