Plantefarvning 2017

Plantefarvning – eksperimenterende tekstilfarvning med naturens farvestoffer

Tekstilfarvning med naturens egne materialer er fascinerende: Ikke bare planter, blomster og blade omkring os er rige på farvestoffer, det er skræller og skaller fra frugt og grøntsager også og disse farvestoffer kan bruges til tekstilfarvning. Med enkle og miljøvenlige metoder vil vi på forskellig måde eksperimentere med disse farveemner på både stof og garn.

Der farves prøver og underviserne medbringer garner og stof, som skal farves på kurset. I mindre udstrækning vil det være muligt også at medbringe og farve eget materiale i restfarvebadene.

DSC07821 DSC08507

Mellem farveeksperimenterne snakker vi materialelære og relevant hverdagskemi. Vi ser også på hvordan de farvede garner kan anvendes til for eksempel  ”Dip dye” strik, det vil sige strik hvor man arbejder med helt jævne overgange mellem farvetoner.  Det er muligt at melde sig til begge weekender eller bare den ene.

Der kræves ingen forkundskaber.

9. – 11. juni:
Denne weekend skal vi arbejde med de gule, røde og orange farver: Vi skal farve rødt med roden fra kulturplanten Krap og med Chochenille. Orange skal vi farve med blomsten fra planten Skønhedsøje og gult farver vi med birkeblade, men også med andre farvestoffer, vi kan hente lige uden for døren. Vi gennemgår bejdsningsmetoder samt både koldfarvning og farvning i gryde. Endvidere vil vi kigge på hvilken betydning vandkvaliteten har på farven.

16. -18. juni:
Denne weekend skal det handle om blåfarvning, som kræver andre farvemetoder end de røde og gule farver gør. Vi arbejder med forskellige typer farvebade og farver blåt med pigmenter fra planterne vaid og indigo. Deltagerne får blandt andet mulighed for at prøve at farve potteblå i en traditionel urinkype. Undervejs skal vi også arbejde med shibori, en reserveringsteknik, hvor man ved at binde, sy eller folde kan skabe spændende mønstre ved indfarvning af stof.

Kursusafgift: 700 kroner for et af de to kurser. Hvis man deltager i begge to, er den samlede pris 1000 kroner.

DSC08618 DSC08624

Materialeudgifter: Der må beregnes udgifter på ca. 300 kr. til materialer og et kompendium til hver weekend. Et par uger før kursusstart modtager deltagerne en mail med den endelige materialepris samt nærmere info i øvrigt.

Medbring: Notesbog og skriveredskab. Kamera, forklæde, varme trøjer samt gummihandsker og gummistøvler. Vil du prøve at strikke en ”Dip dye” strikkeprøve skal du også medbringe strikkepinde (strømpepinde og rundpinde, i størrelse 3, 3 ½ og 4). Medbring endvidere store syltetøjsglas med skruelåg, så du kan få nogle af farvebadene med hjem og arbejde videre med dem. Husk også manilamærker og fryseposer til de fugtige farveprøver.

Sted: Vaskehuset på Krengerup, men i den grad vejret tillader det, vil vi også arbejde udendørs.

Tilmelding: Anne Marie Nielsen på e-mail: annemarie0404@hotmail.com . Tilmeldingen er først gældende når kursusafgiften er indbetalt på : Reg.nr 6851 kontonr. 1042092

Tid:
Fredag: Kl. 18-21
Lørdag: Kl. 9- 16
Søndag: Kl. 9-15

Undervisere:

Ulla Næraa Mariager: Master i tekstildesign. Underviser i designprocesser, tegning og konceptudvikling. Designer skulpturelle og anvendelige byrum/miljøer med det grønne i fokus.

Anne Marie Nielsen: Tekstillærer og cand. pæd. i materiel kultur. Tilknyttet Den Fynske Landsby som museumsformidler og desuden underviser på kurser og workshops på Nordatlantens Brygge i København, Kulturmaskinen i Odense og Raulandsakademiet i Norge samt på forskellige strikkefestivaler.